Diverse efterrätter


Beskvier


Ingredienser:

Botten:
300g grovt riven mandelmassa
1 äggvita

Fyllning:
100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk kakao

Glasyr:
125g finhackad mörk choklad (70%) 
1 msk smör

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
  1. Bottnarna: Grovriv mandelmassan. blanda den med äggvitan till en smidig smet. Klicka ut den på   bakplåtspapper. Platta ut dem lite med en mjölad hand så att de blir ca 5cm i diameter. Grädda mitt i ungen i ca 10-12min. Lossa kakorna försiktigt och låt dem kallna på galler.
  2. Fyllningen: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och kakao till en jämt kräm. Bred den lite toppigt på undersidorna av kakorna. Låt dem stå i kylskåp i minst en timme.
  3. Glasyren: Smält chokladen i vattenbad. Blanda ner smör. Toppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt.
Vattenbad: Lågg chokladbitarna i en djup tallrik eller en skål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Se till att chokladen inte nås av vattenångan, då blir den hårt och grynig.





Ungsgräddat äpple med mandelmassa


Ingredienser:
För 4 portioner

2 Äpplen
 
Kanel och socker som blandas ihop 
Smörklick 
Sirap 
Mandelmassa 
(Ägg kan man utesluta om man vill. Vill man så kan man blanda äggvita och mandelmassa och lägga över som ett lock. Här har jag INTE haft ägg med) 

Skala och kärna ur äpplena och dela dom på hälften.
 
Strö över kanel- och sockerblandningen på äpplena runt om, så att de täcks. 
Lägg äppelhalvorna i en bullform och lägg en liten klick smör i mitten av äppelhalvan. 


Ringla över med lite Sirap över äpplena och Riv Mandelmassa över som ett litet lock. 
Ställ in i ugnen i ca 175 grader i ca 25 minuter till äpplena har mjuknat något. 
Lägg över ett Aluminiumsfolie över äpplena efter då mandelmassan fått färg. 

Servera gärna med vaniljglass eller vailjsås till.







Pannacotta


Ingredienser: 

5 dl vispgrädde 
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker 
0.5 dl strösocker 
3 st gelatinblad 

Garnering:
säsongens bär eller frukt 

Gör såhär: 
Lägg gelatinbladen i blöt. 
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. 
Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter. 
Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.) Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig. 
Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar. 
Strö över (tinade) bär eller frukt. Servera. 


Önskas pannacottan vara vegetarisk?
Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj, grädde och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas. 





Fusk cheesecake


Ingredienser:

200 g Philiadelfiaost  
ca ½ - 1 dl Creme Fraiche  
ca 1-1½ dl Florsocker  
Pressad Citron och lite rivet citronskal. Går också bra med ICAs Citron/Lime saft ca 1-1½ msk. 

Smula digistivekex i botten på glaset Lägg i ca 1½-2 msk ostblandning Stoppa ner lite bär eller frukt Varva ytterligare ett lager. Man får smaka sig fram lite. "Smeten" ska vara lite krämig och bären gärna frysta innan servering. :) 

MUMS och Lycka till! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar