Beskvier
Ingredienser:
Botten:
300g grovt riven mandelmassa
1 äggvita
Fyllning:
100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk kakao
Glasyr:
125g finhackad mörk choklad (70%)
1 msk smör
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
- Bottnarna: Grovriv mandelmassan. blanda den med äggvitan till en smidig smet. Klicka ut den på bakplåtspapper. Platta ut dem lite med en mjölad hand så att de blir ca 5cm i diameter. Grädda mitt i ungen i ca 10-12min. Lossa kakorna försiktigt och låt dem kallna på galler.
- Fyllningen: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och kakao till en jämt kräm. Bred den lite toppigt på undersidorna av kakorna. Låt dem stå i kylskåp i minst en timme.
- Glasyren: Smält chokladen i vattenbad. Blanda ner smör. Toppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt.
Ungsgräddat äpple med mandelmassa
Ingredienser:
För 4 portioner
2 Äpplen
Kanel och socker som blandas ihop
Smörklick
Sirap
Mandelmassa
(Ägg
kan man utesluta om man vill. Vill man så kan man blanda äggvita och
mandelmassa och lägga över som ett lock. Här har jag INTE haft ägg med)
Skala och kärna ur äpplena och dela dom på hälften.
Strö
över kanel- och sockerblandningen på äpplena runt om, så att de täcks.
Lägg äppelhalvorna i en bullform och lägg en liten klick smör i mitten av
äppelhalvan.
Ringla över med lite Sirap
över äpplena och Riv Mandelmassa över som ett litet lock.
Ställ in i ugnen i ca 175 grader i ca 25 minuter till äpplena har mjuknat något.
Lägg
över ett Aluminiumsfolie över äpplena efter då mandelmassan
fått färg.
Servera gärna med vaniljglass eller vailjsås till.
Pannacotta
Ingredienser:
5
dl vispgrädde
1
st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
0.5
dl strösocker
3
st gelatinblad
Garnering:
säsongens
bär eller frukt
Gör
såhär:
Lägg
gelatinbladen i blöt.
Skär
ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i
en kastrull.
Häll
på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2
minuter.
Ta
av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i
gelatinbladen för då skär det sig.) Lägg i gelatinbladen och rör om så att de
löser sig.
Sila
bort vaniljstången. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar
så att det stelnar.
Strö
över (tinade) bär eller frukt. Servera.
Önskas pannacottan vara vegetarisk?
Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj,
grädde och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i
portionsglas.
Fusk cheesecake
Ingredienser:
200 g Philiadelfiaost
ca ½ - 1 dl Creme
Fraiche
ca 1-1½ dl Florsocker
Pressad Citron och lite rivet citronskal. Går också bra
med ICAs Citron/Lime saft ca 1-1½ msk.
Smula digistivekex i botten på glaset Lägg i ca 1½-2 msk
ostblandning Stoppa ner lite bär eller frukt Varva ytterligare ett lager. Man får smaka sig fram
lite. "Smeten" ska vara lite krämig och bären gärna frysta innan
servering. :)
MUMS och Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar