Tårtor & Pajer


Citronpaj



Ingredienser, pajbotten: 

 3 3/4 dl vetemjöl 
1½ krm salt 
2 krm bakpulver 
100 g margarin 
1 dl vatten 
  
Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Smält margarin tillsammans med vatten i en kastrull. Rör i vätskan i bunken med de torra ingredienserna och rör ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för att degen ska bli bra. 
  
Platta ut degen i formen. Nagga hål i botten med en gaffel. 


Ingredienser, fyllning: 

2 1/2 dl strösocker 
3/4 dl potatismjöl 
3 msk vetemjöl 
1/2 tsk salt 
3 3/4 dl kokande vatten 
3 äggulor 
2/3 dl citronjuice från flaska eller pressad citron 
Ev. skal från en citron 

Separera äggvitan från gulan (vitan måste vara helt fri från gulan). Vispa äggulan lätt. 
Sätt in i nederdelen av ugnen och grädda den i 10-12 minuter (den skall inte ha så mycket färg).

 

Blanda de torra ingredienserna i en kastrull.  
Tillsätt kokande vatten och låt alltsammans koka under omrörning på svag värme tills blandningen segnar ordentligt.  


Ta av kastrullen från värmen och tillsätt äggulan.  
Sätt tillbaka blandningen och koka i ca två minuter till.  
Ta av kastrullen från plattan igen och tillsätt citronsaften och ev. citronskalet. 
Låt fyllningen och pajbottnen svalna innan du fortsätter med marängen. Lägg fyllningen i pajbottnen. 


Ingredienser, maräng: 

3 äggvitor 
6 msk strösocker 


Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret efterhand.  
Bred ut eller spritsa marängsmeten över fyllningen. 


Grädda i ugnen (200 grader) tills den fått färg som på bilden. 

Hoppas den ska smaka!














Choklad cheesecake


Ingredienser, botten:

250 g double chocolate chip cookies
75 g rumsvarmt smör


Ingredienser, fyllning:

400 g cream cheese (Philadelphia eller liknande färskost)
1 burk crème fraiche (2 dl), 34 % fett
0,5 dl starkt, ljummet kaffe
200 g mörk choklad
2 ägg
0,75 dl strösocker

Botten: Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formens kant.
Kör kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut smulorna tunt i formen och ordentligt upp på kanterna. Låt stå kallt i kylen medan du förbereder fyllningen.

Fyllning: Rör cream cheese och crème fraiche smidigt tillsammans. Rör ner kaffet lite i taget i färskostblandningen.
Bryt chokladen i mindre bitar, smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad och rör ner i färskostblandningen.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i cirka 35 minuter. Cheesecaken ska fortfarande vara lite lös i mitten, men stelnar i kylen. Låt svalna och förvara den sedan inplastad i kylen.




Kaffekladdkaka


Ingredienser:

ca 12 bitar
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1½ msk kaffepulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao

Glasyr:
2 dl florsocker
2 tsk kaffepulver
2 tsk kakao
1-2 msk vatten



Smält smöret och rör ihop med ägg, socker, kaffepulver, vaniljsocker och vetemjöl. Ta undan ca 2 dl av smeten innan du till sist rör ner kakaon. Häll kakaosmeten i bottnen på en smord ugnssäker form. Fördela sedan den undantagna kaffesmeten ovanpå. Grädda på 200 g mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna. Rör samman ingredienserna till glasyren. Bred ett jämnt lager över kakan och skär i bitar.




Äppelkaka/Sconeskaka


Ingredienser

3 dl vetemjöl
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
60 gram smör/margarin (ej smält)

Blanda ihop detta och tillsätt sedan
½ dl mjölk
Smöra och bröa en springform/löstagbar botten och häll i smeten.
Skala och skär skivor av 2 äpplen och tryck ner dom i smeten.
Ströa över med kanel och socker.
Grädda i ca 25 minuter i 200 grader i mitten a ugnen.
Njut av kakan tillsammans med vanliljsås.






Triple Chocolate Dream




Detta är ett recept som är lite omständigt att syssla med, men ack så himla god!

Ingredienser, botten:   

100 g smör  
100 g mintchokladplattor (after eight)
2 st ägg 
2 dl strösocker 
2.5 dl vetemjöl 
2.5 msk kakao 
1.5 tsk bakpulver 
1.5 tsk vaniljsocker 

Garnering 2  
200 g cream cheese (philadelphia ost
100 g mjölkchoklad  
2 tsk vaniljsocker   

 Garnering 1  
150 g mintchokladkakor   

Gör så här  

1. Värm ugnen till 175 grader. 
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.  
3. Smält smöret i en kastrull på svag värme.  
4. Dra kastrullen från värmen och lägg ner mintchoklad plattorna och låt dem smälta, rör om till en jämn smet.  
5. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen.  
6. Rör om noga.  
7. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör sedan ner i blandningen i smeten.  
8. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter.  
9. Under tiden gör du ett vattenbad där du låter chokladen smälta.  
10. Sedan blandar du cream cheese tillsammans med vaniljsockret samt den smälta chokladen och rör om till en jämn smet.  
11. Ta ut kakan ur ugnen och applicera chokladblandningen jämnt på kakan, in med kakan igen i ugnen och grädda ytterligare i ca 4-5 minuter.  
12. Därefter tas kakan ut igen och täck toppen med mintkakor, grädda ytterligare i 4 minuter för att kakorna ska smälta och bred sedan ut dem så att de täcker hela toppen.  
13. Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant.  
14. Förvara svalt.  
15. Tårtan blir godast om den får stå någon dag eller två, då blir den som bäst.  
16. Serveras tillsammans med färska bär eller rakt upp å ner som den är




Ananaspaj

Ingredienser till pajdeg:

150 g smält smör  
3 dl vetemjöl  
1 dl socker  
1 tsk bakpulver 

Blandas ihop och plattas ut i pajform.

Ingredienser till fyllning: 
2 dl creme fraiche
bur krossad ananas eller bär 
ägg 
1 tsk bakpulver 
1 msk socker 


Blandas och lägges på pajskalet. Grädda i 200 grader i ca 15min.
Servera gärna med glass till. 

Tips: byt ut ananas mot jordgubbar, blåbär eller annan frukt el. bär som man gillar.





Chokladkladdkaka med chokladkräm


Ingredienser: 

ägg 
2 dl socker 
1 dl vetemjöl 
1/2 dl siktad kakao 
1 tsk vaniljsocker 
100 g smör 

Chokladkräm: 

2 dl vispgrädde 
200 g mörk eller ljus choklad 
1 tsk vaniljsocker 

Garnering: 

Bär, dajmkulor eller bara som den är. 

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 175 C
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret.
Häll i en smord bröad form (ca 20 cm i diameter), gärna med löstagbar botten. Grädda i ca 25 minuter. Låt den stå och kallna så stelnar den.
Värm grädden till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull. Ta den från värmen och tillsätt chokladen i bitar och vaniljsocker. Rör till chokladen smält.
Låt krämen svalna och häll den i en skål. Ställ den i kylen. Rör i den då och då tills den tjocknat till en kräm. Det tar ca 1 timme.
Bre chokladkrämen på kakan. Rensa bären och lägg dem på kakan. 



Tårtbotten


Ingredienser:  

3 ägg 
2 dl socker 
Vispas ihop poröst. 

2½ dl vetemjöl 
1½ msk potatismjöl 
2 tsk bakpulver 
4 msk kokvatten 

Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda det tillsammans med äggsmeten. 
Häll smeten sedan i en smord och bröad springform. 
Grädda i 175-200 grader i ca 30-40 minuter. Eller tills det släpper i kanten av formen. 

Då kakan har kallnat kan du dela den i tre delar. 


Tårtfyllning - "fluff"


Ingredienser:

3 dl vispgrädde  
200 g valfri chokladkaka eller annan godis man vill ha.

Värm upp grädden till kokpunkt och blanda i chokladen. 
Om man vill kan man smälta ner andra gósaker i grädden som Skumbananer, skumsvampar, geléhallon, lakritsfiskar osv.  
Ställ in gräddblandningen i kylen. Gärna över natten. 
Ta fram gräddblandningen och vispa med elvisp tills den blir tjock som grädde. 
Bred fyllningen över tårtbotten.



Paj




Ingredienser, pajbotten

2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ dl florsocker
150 g smör/margarin

Blanda ihop till en deg och platta ut degen i en form

Ingredienser, fyllning: 
ca 4 dl bär eller frukt
2 msk potatismjöl
1-2 msk socker

Ingredienser, smuldeg
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk socker
100 g smör/margarin

Gör såhär:
Smula över bären/frukten och sen in i ugnen i 225 grader ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.

Servera med vaniljsås eller glass till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar