Småkakor


Kakor med chokladkolafyllning



Ingredienser:


5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 g smör, ej smält. Bara rumstempererat.


Rör ihop alla torra ingredienser till kakan i en bunke eller en matberedare. Lägg i smöret och arbeta ihop till en slät deg.

Låt stå kallt i kylskåpet i ca 30 minuter.



UGN ca 175 grader 


Chokladkola fyllningen:

80 g smör
1 msk kakao
3 msk grädde
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl


Rör ihop alla ingredienser i en kastrull.
Låt småkoka i 5- 10 minuter tills krämen tjocknat.
Dela degen i ca 26 bitar och rulla till bollar och lägg i formar. Trycke en grop i varje boll. Fyll sedan upp med chokladkola fyllningen.
Grädda i ca 12-15 min tills kakorna har fått en gyllenbrun färg.
Sikta gärna lite florsocker på kakan innan servering.






Ugglekakor


Ingredienser: 

4 dl vetemjöl  
1 dl socker  
200 g smör/margarin  
1 äggula  

Blanda alla torra ingredienser och blanda med smöret (Ej smält) 
Blanda sist i äggulan. 

Dela degen i 2 delar varav 1 trejdedel + 2 tredjedelar 

1-1½ msk kakao som blandas i ca 2 trejdedelar av degen 
Ca 3 msk krossad choklad  

Den andra kakdegen kan man smaksätta med vaniljsocker. 

Rulla den ljusa degen till en avlång rulle och den andra likaså. Men den mörka degen kavlar man ut lite så att den går att rulla runt den ljusa rullen. 
Skär sedan degen i ca 1 cm tjocka skivor och sätt ihop dom 2 och 2. Forma till dom lite så att de får "öron". 

Tryck sedan dit en cashinöt mellan ögonen så det blir ugglans näbb. 

Grädda på ca 175 grader i ca 10-12 minuter. 
Låt kallna och blanda lite florsocker och vatten till kristyr. Använd kristyren till att sätta fast Non Stop knappas som ugglans ögon. 

KLAR ATT ÄTAS :)







Kardemummadrömmar

Ingredienser

ca 50 st 
200 g osaltat mjukt smör  
3 dl strösocker  
1 tsk vaniljsocker  
1 tsk malen kardemumma  
3½ dl vetemjöl  
1 tsk hjorthornsalt 

Så här gör du: 
Vispa smöret, båda sockersorterna samt kardemumma riktigt poröst.  
Tillsätt därefter mjölet och hjorthornssaltet och vispa.  
Spritsa små bollar på en bakplåtsklädd plåt, ca 20 på varje, eller i små pappersformar.  
Gräddas i mitten av ugnen i 150 grader i ca 10 min. 





Chokladbomber i vitt och brunt


Ingredienser

225 g rumstempererat smör  
1 3/4 dl strösocker  
1 äggula  
2 tsk vaniljsocker  
4 dl vetemjöl  
½ dl kakao  
1 nypa salt 
350 g hackad mörk blockchoklad  
70 g hackad vit choklad 

Vispa smör, strösocker ljust och fluffigt.  
Tillsätt äggulan och vaniljsockret.  
Blanda ner Vetemjöl, Kakao och salt i blandningen.  
Tillsätt hackade chokladen. Blanda tills allt är väl blandat. 


Forma till bollar med hjälp av 2 matskedar. ca 30 stycken. Lägg bollarna på bakplåtspapper, inte så tätt och platta till dom försiktigt.
 
Grädda i ca 10-12 minuter i ugn 190 grader. Ta ut kakorna och låt vila en stund på plåtarna innan dom läggs på galler för att svalna. 




Snickerskakor


INGREDIENSER 

350 gram jordnötssmör 
2 dl sirap 
1 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
5 dl Krossade Cornflakes 
1 dl kokos 
250 gram blockchoklad 
0,5 msk olja
GÖR SÅ HÄR
Blanda allt utom cornflakes, kokos, blockchoklad och olja i en kastrull. Värm upp på svag värme, och låt ingredienserna smälta ihop Rör ned krossad cornflakes och kokos. Bred ut "smeten" i en bakplåtspapperklädd form. (Smeten är tjock och formbar, så du behöver inte ha någon speciell storlek på formen.) Det ska vara ca 2-2,5 cm tjockt Smält blockchokladen i micron. Tillsätt 0,5 msk olja för extra glans och smidighett. Rör. Bred ut den smälta chokladen på kaksmeten. Låt stelna något i kyl. Skär kakan i små fyrkantiga bitar, lagom stora att stoppa i munnen. 2x2 cm brukar bli lagom Förvara i kyl. Ta fram ca 10 min innan servering.
MUMS! 




Glutenfria maktlösa kakor på mandelmassa


Ingredienser, degen:

150 g mandelmassa 
2 st äggvitor 
1½ dl florsocker 
Några droppar karamellfärg 

Gör såhär:  
Lägg mandelmassan i en madberedare eller Bunke tillsammans med 1 äggvita 
Vispa till en slät smet och blanda i ca hälften av florsockret i mandelmassesmeten.  


Vill man kan man dela smeten i 2 delar om man vill ha olika färger på makronerna. 
Droppa i några droppar karamellfärg.  


Ta en rundformad Tyll och sprits. Fyll smeten i den och spritsa ut femkronors stora på en bakplåtsklädd bakplåt. Låt smeten ligga och vila i ca 30 minuter, så att de torkar till på ytan. 

Grädda i ugn 150 grader i ca 10-12 min. 


Ingredienser, fyllning: 

Chokladkräm: 
ca 50 g osaltat smör 
ca 1-2 msk kakao 
ca ½-1 dl florsocker 
ca 1 tsk vaniljsocker  

Blanda samman till en smet i smaklökarnas känsla av mängd. 
Bred försiktigt ut smörkrämen på ena botten och lägg över den andra botten som ett lock. 
Lägg dem gärna i frysen. Man kan också frysa ner bottnarna osmörade och ta fram och smöra på dem då de ska ätas. 













Glutenfria chokladmaränger


Ingredienser:
Ca 24 stycken maränger
 
  
äggvitor 
2 dl strösocker 
Några droppar ättika 
  
Vispa äggvitorna till hårt skum. 
Droppa i Ättikan. 
Strö i sockret sakta i äggvitan samtidigt som du vispar. 
  
Vill man ha med chokladsmak kan du smälta ner ca 12-14 st chokladrutor av valfri chokladsmak. 
Häll omkring den smälta chokladen i äggvitesmeten och rör om försiktigt med en gaffel, så att det blir marmoretat i smeten. 
Ta 2 st skedar och klicka ut på bakplåtspapper. 
Sätt ugnen på 100 grader och låt gräddas i ca 1-1.20 timma. 
  
Servera gärna glass och bär till. Eller ät som de är.  




Chokladkolasnitt


Ingredienser: 
 
ca 24-26 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna.
Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen tills det har blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med händerna i bunken.
Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i två delar, rulla ut varje del till en längd, lika lång som plåten.
Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite. De flyter ut i ugnen, men behöver ändå jämnas till lite med handen.
Baka mitt i ugnen 15 - 20 minuter.
Låt längderna svalna lite på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt kakorna kallna.



Morots-& kokoskakor


Ingredienser:
 
Ca 30 st
175 g mjukt smör el. margarin
1½ dl strösocker
2½ dl rivna morötter
1 dl kokosflingor
1 tsk rivet citronskal
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker poröst. Rör i morötter, kokos och citronskal.
Blanda de torra ingredienserna. Rör sedan ner dem i smörblandningen.
Forma degen till runda bollar. Lägg bollarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i ca 12 min. Lägg över kakorna på ett galler att svalna




Grottor med olika fyllning


Ingredienser, mördeg:

Ca 60 stycken
5 1/2 dl vetemjöl 
1 dl strösocker 
1 msk vaniljsocker 
300 g kallt matfett 
1 st äggula

Fyllning:
Lemoncurd
Hallonsylt
Nougat

Gör så här:
Kör ihop alla ingredienserna i en matberedare till en slät deg.
Rulla ut i 2 delar till långa rullar.
Låt degen kallna en stund i kylen.
Skär upp i ca 60 bitar och rulla dem i små bollar.
Lägg på plåtar och tryck en grop i varje "boll" och fyll med önskad fyllning.
Grädda i ca 10 minuter på 175 grader.


Citrongrotta
Hallongrotta


Kokosfyllda mördegskakor


Ingredienser:

Ca 20st
100g smör
½ dl socker
1 äggula
2½ dl vetemjöl

Fyllning:
2 ägg
1 äggvita
2 dl socker
2 dl kokos


Rör samman ingredienserna till en smet och lägg i ca en matsked i varje degtäckt form.


Gör såhär:
Knåda samman smör, socker, äggula och vetemjöl till en deg.
Gör runda kulor och lägg dem i folieformarna och täck botten och på kanterna.
Lägg i fyllningen.
Grädda i 180 grader i varmluft i ca 20min.



Rullrån


Ingredienser:

1½ dl Vetemjöl
1½ dl potatismjöl
1½ dl Socker
1-2 tsk Vaniljsocker
1 dl Vatten
150 g Smält margarin

Man kan om man vill smaksätta rånet med lite krossad karemumma.

Gör såhär:
Rör ihop till en slät smet och låt den gärna svälla till sig en liten stund innan gräddning.
Klicka i ca 1 msk smet i järnet och låt grädda i ca 45 sek- 1 min beroende på järnets funktion.
Rulla gärna med hjälp av en tvåtagad gaffel. Akta! Hett!
Skålar:
Lägg den färdiggräddade rånet över ett glas och tryck ihop försiktigt. Gärna med hjälp av grytvantar då det är hett.
Vill man ha en mer formad skål kan man ta ett 5 dl mått och trycka ihop rånet med över glaset.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar