Kakor med chokladkolafyllning
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 g smör, ej smält. Bara rumstempererat.
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 g smör, ej smält. Bara rumstempererat.
Rör ihop alla torra ingredienser till kakan i en bunke eller en matberedare. Lägg i smöret och arbeta ihop till en slät deg.
Låt stå kallt i kylskåpet i ca 30 minuter.
UGN ca 175 grader
Chokladkola fyllningen:
80 g smör
1 msk kakao
3 msk grädde
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
Rör ihop alla ingredienser i en kastrull.
Låt småkoka i 5- 10 minuter tills krämen tjocknat.
Dela degen i ca 26 bitar och rulla till bollar och lägg i formar. Trycke en grop i varje boll. Fyll sedan upp med chokladkola fyllningen.
Grädda i ca 12-15 min tills kakorna har fått en gyllenbrun färg.
Sikta gärna lite florsocker på kakan innan servering.
Ugglekakor
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör/margarin
1 äggula
Blanda alla torra ingredienser och blanda med smöret (Ej smält)
Blanda sist i äggulan.
Dela degen i 2 delar varav 1 trejdedel + 2 tredjedelar
1-1½ msk kakao som blandas i ca 2 trejdedelar av degen
Ca 3 msk krossad choklad
Den andra kakdegen kan man smaksätta med vaniljsocker.
Rulla den ljusa degen till en avlång rulle och den andra likaså. Men den mörka degen kavlar man ut lite så att den går att rulla runt den ljusa rullen.
Skär sedan degen i ca 1 cm tjocka skivor och sätt ihop dom 2 och 2. Forma till dom lite så att de får "öron".
Tryck sedan dit en cashinöt mellan ögonen så det blir ugglans näbb.
Grädda på ca 175 grader i ca 10-12 minuter.
Låt kallna och blanda lite florsocker och vatten till kristyr. Använd kristyren till att sätta fast Non Stop knappas som ugglans ögon.
KLAR ATT ÄTAS :)
Kardemummadrömmar
Ingredienser
ca 50 st
200 g osaltat mjukt smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
3½ dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
Så här gör du:
Vispa smöret, båda sockersorterna samt kardemumma riktigt poröst.
Tillsätt därefter mjölet och hjorthornssaltet och vispa.
Spritsa små bollar på en bakplåtsklädd plåt, ca 20 på varje, eller i små pappersformar.
Gräddas i mitten av ugnen i 150 grader i ca 10 min.
Chokladbomber i vitt och brunt
Ingredienser
225 g rumstempererat smör
1 3/4 dl strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 nypa salt
350 g hackad mörk blockchoklad
70 g hackad vit choklad
Vispa smör, strösocker ljust och fluffigt.
Tillsätt äggulan och vaniljsockret.
Blanda ner Vetemjöl, Kakao och salt i blandningen.
Tillsätt hackade chokladen. Blanda tills allt är väl blandat.
Forma till bollar med hjälp av 2 matskedar. ca 30 stycken. Lägg bollarna på bakplåtspapper, inte så tätt och platta till dom försiktigt.
Grädda i ca 10-12 minuter i ugn 190 grader. Ta ut kakorna och låt vila en stund på plåtarna innan dom läggs på galler för att svalna.
Snickerskakor
INGREDIENSER
350 gram jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl Krossade Cornflakes
1 dl kokos
250 gram blockchoklad
0,5 msk olja
GÖR SÅ HÄR
Blanda allt utom cornflakes, kokos, blockchoklad och olja i en kastrull. Värm upp på svag värme, och låt ingredienserna smälta ihop Rör ned krossad cornflakes och kokos. Bred ut "smeten" i en bakplåtspapperklädd form. (Smeten är tjock och formbar, så du behöver inte ha någon speciell storlek på formen.) Det ska vara ca 2-2,5 cm tjockt Smält blockchokladen i micron. Tillsätt 0,5 msk olja för extra glans och smidighett. Rör. Bred ut den smälta chokladen på kaksmeten. Låt stelna något i kyl. Skär kakan i små fyrkantiga bitar, lagom stora att stoppa i munnen. 2x2 cm brukar bli lagom Förvara i kyl. Ta fram ca 10 min innan servering.
MUMS!
Blanda allt utom cornflakes, kokos, blockchoklad och olja i en kastrull. Värm upp på svag värme, och låt ingredienserna smälta ihop Rör ned krossad cornflakes och kokos. Bred ut "smeten" i en bakplåtspapperklädd form. (Smeten är tjock och formbar, så du behöver inte ha någon speciell storlek på formen.) Det ska vara ca 2-2,5 cm tjockt Smält blockchokladen i micron. Tillsätt 0,5 msk olja för extra glans och smidighett. Rör. Bred ut den smälta chokladen på kaksmeten. Låt stelna något i kyl. Skär kakan i små fyrkantiga bitar, lagom stora att stoppa i munnen. 2x2 cm brukar bli lagom Förvara i kyl. Ta fram ca 10 min innan servering.
MUMS!
Glutenfria maktlösa kakor på mandelmassa
Ingredienser, degen:
150 g mandelmassa
2 st äggvitor
1½ dl florsocker
Några droppar karamellfärg
Gör såhär:
Lägg mandelmassan i en madberedare eller Bunke tillsammans med 1 äggvita
Vispa till en slät smet och blanda i ca hälften av florsockret i mandelmassesmeten.
Vill man kan man dela smeten i 2 delar om man vill ha olika färger på makronerna.
Droppa i några droppar karamellfärg.
Ta en rundformad Tyll och sprits. Fyll smeten i den och spritsa ut femkronors stora på en bakplåtsklädd bakplåt. Låt smeten ligga och vila i ca 30 minuter, så att de torkar till på ytan.
Grädda i ugn 150 grader i ca 10-12 min.
Ingredienser, fyllning:
Chokladkräm:
ca 50 g osaltat smör
ca 1-2 msk kakao
ca ½-1 dl florsocker
ca 1 tsk vaniljsocker
Blanda samman till en smet i smaklökarnas känsla av mängd.
Bred försiktigt ut smörkrämen på ena botten och lägg över den andra botten som ett lock.
Lägg dem gärna i frysen. Man kan också frysa ner bottnarna osmörade och ta fram och smöra på dem då de ska ätas.
Glutenfria chokladmaränger
Ingredienser:
Ca 24 stycken maränger
Ca 24 stycken maränger
2 äggvitor
2 dl strösocker
Några droppar ättika
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Droppa i Ättikan.
Strö i sockret sakta i äggvitan samtidigt som du vispar.
Vill man ha med chokladsmak kan du smälta ner ca 12-14 st chokladrutor av valfri chokladsmak.
Häll omkring den smälta chokladen i äggvitesmeten och rör om försiktigt med en gaffel, så att det blir marmoretat i smeten.
Ta 2 st skedar och klicka ut på bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 100 grader och låt gräddas i ca 1-1.20 timma.
Chokladkolasnitt
Ingredienser:
ca 24-26 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
Så här gör du:
Sätt ugnen på
175°C.
Vispa smör, socker
och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna.
Sikta ner mjöl,
kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen tills det har blivit en
smulig deg. Tryck ihop degen med händerna i bunken.
Ta upp degen på
mjölad bänk och dela den i två delar, rulla ut varje del till en längd, lika
lång som plåten.
Lägg rullarna på en
plåt med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite. De flyter ut i ugnen, men
behöver ändå jämnas till lite med handen.
Baka mitt i ugnen
15 - 20 minuter.
Låt längderna
svalna lite på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt kakorna kallna.
Morots-& kokoskakor
Ingredienser:
Ca 30 st
175 g
mjukt smör el. margarin
1½ dl strösocker
2½ dl rivna morötter
1 dl kokosflingor
1 tsk rivet citronskal
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1½ dl strösocker
2½ dl rivna morötter
1 dl kokosflingor
1 tsk rivet citronskal
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Så här gör du:
Sätt ugnen på
175 grader.
Rör smör och socker poröst. Rör i morötter, kokos och citronskal.
Blanda de torra ingredienserna. Rör sedan ner dem i smörblandningen.
Forma degen till runda bollar. Lägg bollarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i ca 12 min. Lägg över kakorna på ett galler att svalna
Rör smör och socker poröst. Rör i morötter, kokos och citronskal.
Blanda de torra ingredienserna. Rör sedan ner dem i smörblandningen.
Forma degen till runda bollar. Lägg bollarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i ca 12 min. Lägg över kakorna på ett galler att svalna
Grottor med olika fyllning
Ingredienser, mördeg:
Ca 60 stycken
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
300 g kallt matfett
1 st äggula
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
300 g kallt matfett
1 st äggula
Fyllning:
Lemoncurd
Hallonsylt
Nougat
Hallonsylt
Nougat
Gör så här:
Kör ihop alla ingredienserna i en matberedare till en slät deg.
Rulla ut i 2 delar till långa rullar.
Låt degen kallna en stund i kylen.
Skär upp i ca 60 bitar och rulla dem i små bollar.
Lägg på plåtar och tryck en grop i varje "boll" och fyll med önskad fyllning.
Grädda i ca 10 minuter på 175 grader.
Kör ihop alla ingredienserna i en matberedare till en slät deg.
Rulla ut i 2 delar till långa rullar.
Låt degen kallna en stund i kylen.
Skär upp i ca 60 bitar och rulla dem i små bollar.
Lägg på plåtar och tryck en grop i varje "boll" och fyll med önskad fyllning.
Grädda i ca 10 minuter på 175 grader.
Citrongrotta |
Hallongrotta |
Kokosfyllda mördegskakor
Ingredienser:
Ca 20st
100g smör
½ dl socker
1 äggula
2½ dl vetemjöl
Fyllning:
2 ägg
1 äggvita
2 dl socker
2 dl kokos
Rör samman ingredienserna till en smet och lägg i ca en matsked i varje degtäckt form.
Gör såhär:
Knåda samman smör, socker, äggula och vetemjöl till en deg.
Gör runda kulor och lägg dem i folieformarna och täck botten och på kanterna.
Lägg i fyllningen.
Grädda i 180 grader i varmluft i ca 20min.
Rullrån
Ingredienser:
1½ dl Vetemjöl
1½ dl potatismjöl
1½ dl Socker
1-2 tsk Vaniljsocker
1 dl Vatten
150 g Smält margarin
Man kan om man vill smaksätta rånet med lite krossad karemumma.
Gör såhär:
Rör ihop till en slät smet och låt den gärna svälla till sig en liten stund innan gräddning.
Klicka i ca 1 msk smet i järnet och låt grädda i ca 45 sek- 1 min beroende på järnets funktion.
Rulla gärna med hjälp av en tvåtagad gaffel. Akta! Hett!
Skålar:
Lägg den färdiggräddade rånet över ett glas och tryck ihop försiktigt. Gärna med hjälp av grytvantar då det är hett.
Vill man ha en mer formad skål kan man ta ett 5 dl mått och trycka ihop rånet med över glaset.
1½ dl Vetemjöl
1½ dl potatismjöl
1½ dl Socker
1-2 tsk Vaniljsocker
1 dl Vatten
150 g Smält margarin
Man kan om man vill smaksätta rånet med lite krossad karemumma.
Gör såhär:
Rör ihop till en slät smet och låt den gärna svälla till sig en liten stund innan gräddning.
Klicka i ca 1 msk smet i järnet och låt grädda i ca 45 sek- 1 min beroende på järnets funktion.
Rulla gärna med hjälp av en tvåtagad gaffel. Akta! Hett!
Skålar:
Lägg den färdiggräddade rånet över ett glas och tryck ihop försiktigt. Gärna med hjälp av grytvantar då det är hett.
Vill man ha en mer formad skål kan man ta ett 5 dl mått och trycka ihop rånet med över glaset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar