Rågbröd
Ingredienser:
Ca 6 bröd
2 paket Jäst
1 liter fingervarmt vatten
Nästan 2 kg Rågsikt (spara lite till bakningen)
5-6 Ägg
1 paket Farinsocker
1-2 tsk Salt
Ev. Russin
Gör såhär:
Arbeta ihop degen tills den släpper lite i kanterna på degbunken.
Låt jäsa under bakduk ca 30-40 min
Arbeta vidare ihop degen efter jäsningen på bordet. Är degen ganske vek kan man ta hjälp av en degskrapa.
Dela degen i 6 delar och rulla dom till runda bullar.
Platta dom något på plåten.
Låt jäsas igen i ca 30-40 minuter under bakduk.
Gräddas i ugnen på ca 175 grader i varmluftsugn i ca 49 minuter tills de har fått en fin färg.
Pensla bröden med sirapsvatten.
Ca 6 bröd
2 paket Jäst
1 liter fingervarmt vatten
Nästan 2 kg Rågsikt (spara lite till bakningen)
5-6 Ägg
1 paket Farinsocker
1-2 tsk Salt
Ev. Russin
Gör såhär:
Arbeta ihop degen tills den släpper lite i kanterna på degbunken.
Låt jäsa under bakduk ca 30-40 min
Arbeta vidare ihop degen efter jäsningen på bordet. Är degen ganske vek kan man ta hjälp av en degskrapa.
Dela degen i 6 delar och rulla dom till runda bullar.
Platta dom något på plåten.
Låt jäsas igen i ca 30-40 minuter under bakduk.
Gräddas i ugnen på ca 175 grader i varmluftsugn i ca 49 minuter tills de har fått en fin färg.
Pensla bröden med sirapsvatten.
Brödet är som godast då det är nygräddat, så smaklig måltid!
Pumpabröd med tomat och timjan
Ingredienser:
50 g jäst
7½ dl vatten (37 grader varmt)
1 burk korssade tomater
1 tsk salt
1-2 msk timjan
3-4 msk olivolja
Häll i det uppvärmda vattnet och häll i bunken tillsammans med Jästen.
Blanda sedan i resten av ingredienserna och vispa med degkrokar tills degen fått en slät känsla.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Lägg upp på ett bakbort och dela degen i 2 bitar. Dela biten i lika stora delar och lägg tätt intill varandra och forma till en pumpa.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 till.
Grädda i 175 grader varmluft 200 grader vanlig ugn i ca 30 min.
Frukt- och bärbröd i långpanna
Det är alltid roligt att rensa skafferiet om man vet att man kan baka något av småslattarna.
Här har jag samlat ihop lite olika ingredienser som passade perfekt till ett matbröd.
Ingredienser:
1 dl torkade tranbär
1 dl russin
½ dl torkad ananas
Lägg de torkade frukt/bär i vatten under tiden du blandar ihop de torra ingredienserna.
1 pkt jäst
½ liter vatten (ca 37 grader)
2 msk honung alt. sirap
1 tsk salt
2-3 msk olja
Blandas i bunken.
3½ dl specialvetemjöl m fullkort alt. vanligt vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
½ dl solrosfrön ( Kan uteslutas om man vill)
Blanda ihop mjölerna, solrosfröna och de avrunna bären/frukten i det vätskan med jästblandningen.
Låt jäsa i ca 30-40 min.
Olja en långpanna och häll över degen och platta ut över långpanna.
Låt jäsa igen i ca 30 minuter.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min.
Låt brödet kalla och skär upp i bitar.
Smaklig måltid!
Fantasibröd i långpanna
MATBRÖD
Direkt ifrån min egna fantasi. Matbröd är roligt att baka. Speciellt utan Recept. Då vet man aldrig vad resultatet blir. Så himla roligt!
Ingredienser:
50 g torrjäst
8 dl varmt vatten (45grader)
2-3 msk sirap
Blanda ihop alla torra ingredienser.
2 dl grahamsmjöl
2 dl grynblandning
1 dl solrosfrön (osaltade)
1 dl russin
Jäs i ca 30-40min och häll över i en oljad långpanna.
Jäs igen i ca 30min och grädda i ugn ca 35-40min i 175 grader (varmluftsugn).
Hoppas brödet ska smaka! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar