Kardemummamuffins
Ingredienser:
4
dl mjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk kardemumma (mald)
Blandas samman.
50g smält smör
2 dl mjölk - Som blandas ner i det smälta smöret.
Blanda ihop till en smet och häll i bullformar ca 20-22 st.
Lägg i en äppelbit i varje form och strö över med kanel och socker
Gädda i nedre delen av ugnen i 225 grader 7-8 minuter.
Servera gärna med vaniljsås till.
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk kardemumma (mald)
Blandas samman.
50g smält smör
2 dl mjölk - Som blandas ner i det smälta smöret.
Blanda ihop till en smet och häll i bullformar ca 20-22 st.
Lägg i en äppelbit i varje form och strö över med kanel och socker
Gädda i nedre delen av ugnen i 225 grader 7-8 minuter.
Servera gärna med vaniljsås till.
Kanelbullar
Ingredienser, bulldeg:
50 gram jäst (för
söta degar)
150 gram smält smör
5dl mjölk
1½ dl socker
2 tsk stött
kardemumma
½ tsk salt
ca 1,3 l Kärn
vetemjöl med Fullkorn alt. vanligt vetemjöl
Fyllning:
smält smör
socker
kanel
cocos
vaniljsocker smält
smör
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
UGN: på
225 grader i cirka 10-12 minuter
Gör såhär:
Smält
smöret i en kastrull och blanda i mjölken, väm till finger värme, 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen. Blanda i socker, salt och kardemumma om man vill ha det. Ha i mjölet, lite i taget. Knåda för hand i ca 10 minuter eller i maskin tills degen känns smidig och inte längre fastnar på bakbordet.
Jäs under duk i ca 40 min.
Smula sönder jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen. Blanda i socker, salt och kardemumma om man vill ha det. Ha i mjölet, lite i taget. Knåda för hand i ca 10 minuter eller i maskin tills degen känns smidig och inte längre fastnar på bakbordet.
Jäs under duk i ca 40 min.
Kärleksmums/mockarutor/snoddas
Ingredienser:
ca 30 bitar
150g margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Glasyr:
75g margarin
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
Garnering:
Kokosflingor
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält margarinet och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra
ingredienserna omväxlande med mjölken och margarinet.
3. Häll smeten i en långpanna (30 X 40) klädd med
bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan
svalna.
5. Glasyren: Smält margarinet och tillsätt de övriga
ingredienserna under omrörning.
6. Bred ut glasyren över kakan och strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar.
6. Bred ut glasyren över kakan och strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar.
Butterkaka i långpanna
Ingredienser, deg:
50 g jäst
2 dl fingervarm mjölk
200 g rumsvarmt smör/margarin
2 ägg
1½ dl strösocker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl
Värm mjölken till ca 37 grader (fingervarm) och häll det över jästen och rör om tills jästen har smält. Tillsätt det rumsvarma smöret och resten av ingredienserna. Använd degkrokar och kör i ca 5 minuter tills degen har blivit slät. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Vispa ihop en vaniljkräm av
5 dl mjölk och vaniljsåspulver.
Låt stå i kylskåp tills degen har jäst klart.
Dela av 1/3 av degen och kavla ut till en långpannas storlek. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna.
Bred över vaniljkrämen på degplattan.
Smörfyllning:
Blanda 200 g smör/margarin
2½ dl socker
1-2 msk kanel
till en smet.
Kavla ut resten av degen och smöra ut smörsmeten över degen och rulla ihop till en lång rulle.
Dela rullen i 24 bullbitar och lågg dom över vanilkrämen. Låt jäsa utan duk i ca 30 minuter.
Pensla på med vispat ägg och strö över med PÄRLSOCKER
Grädda i ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader.
50 g jäst
2 dl fingervarm mjölk
200 g rumsvarmt smör/margarin
2 ägg
1½ dl strösocker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl
Värm mjölken till ca 37 grader (fingervarm) och häll det över jästen och rör om tills jästen har smält. Tillsätt det rumsvarma smöret och resten av ingredienserna. Använd degkrokar och kör i ca 5 minuter tills degen har blivit slät. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Vispa ihop en vaniljkräm av
5 dl mjölk och vaniljsåspulver.
Låt stå i kylskåp tills degen har jäst klart.
Dela av 1/3 av degen och kavla ut till en långpannas storlek. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna.
Bred över vaniljkrämen på degplattan.
Smörfyllning:
Blanda 200 g smör/margarin
2½ dl socker
1-2 msk kanel
till en smet.
Kavla ut resten av degen och smöra ut smörsmeten över degen och rulla ihop till en lång rulle.
Dela rullen i 24 bullbitar och lågg dom över vanilkrämen. Låt jäsa utan duk i ca 30 minuter.
Pensla på med vispat ägg och strö över med PÄRLSOCKER
Grädda i ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader.
Silviakaka i långpanna
Recept till en långpanna
3 dl strösocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl vatten
Vispa ägg och socker poröst och blanda i vetemjöl, bakpulver och vatten till en smet.
Grädda kakan i 174 grader i ca 25 min tills kakan släppt efter kanten och fått färg.
Låt kaka svalna.
Glasyr/krämen
150g smör/margarin
2 st äggulor
1½ dl socker
ev. lite vaniljsocker
kokos
Koka ihop Krämen. Bred ut över den kalla kakan och strö över Kokos.
Sockerkringlor
Ingredienser:
200 gram smält smör
50 gram jäst (1 paket)
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
Ca 12 dl mjöl
Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till ca 37 grader Smula ner jäst i en bunke och häll i degvätskan och rör om tills jästen har smält. Häll i resten av ingredienserna och vispa med degkrokar tills degen blivit slät. Jäs i ca 30 minuter Dela degen i 2 delar och kavla ut... se enligt bilderna ;)
Kavla ut degen och pensla på smält smör, kanel och socker Vik från den ena kortändan mot mitten.
Vik andra kortändan över till andra sidan.
Kavla igen till lagom tjock och avlång deg.
Skär sedan i ca 1-1,5 cm remsor.
Snurra remsan försiktigt.
Forma till en kringla.
Grädda 175 grader i 10-12 minuter (varmluftsugn)
Smält lite smör och pensla på Kringlan och doppa i Strösocker. NJUT! :)
TIPS: När kringlorna har kallnat lägg dom i frysen utan penslad smör och socker. Ta fram då det är dax att njuta till en kopp kaffe ;) Tina kringlorna och pensla på smör och doppa i sockret.
Semlor/fettisdagsbulle/het vägg
Jag har gjort om receptet lite, så att jag får bullarna som jag vill ha dom
Ingredienser
50 g jäst
175 g smält margarin
5 dl uppvärmd mjölk 37 grader
1½ dl kolsyrat vatten
2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 tsk salt
1½ tsk hjortronsalt
ca 8-9 dl vetemjöl (Degen ska lossna fint i degbunkekanten)
Blanda ihop ingredienserna och låt jäsa ca 30 minuter
Dela degen sedan i ca 24 bitar och rulla bitarna till "bollar"
Lägg 8-9 bullar per plåt och jäs under duk 30 minuter
Grädda i 200 grader varmluftsugn ca 10 minuter.Serveras med mandelmassa och grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar