Mjuka gobitar


Kardemummamuffins


Ingredienser:

4 dl mjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk kardemumma (mald)

Blandas samman.

50g smält smör
2 dl mjölk - Som blandas ner i det smälta smöret.

Blanda ihop till en smet och häll i bullformar ca 20-22 st.
Lägg i en äppelbit i varje form och strö över med kanel och socker

Gädda i nedre delen av ugnen i 225 grader 7-8 minuter.

Servera gärna med vaniljsås till.



Kanelbullar


Ingredienser, bulldeg:

50 gram jäst (för söta degar)
150 gram smält smör
5dl mjölk
1½ dl socker
2 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
ca 1,3 l Kärn vetemjöl med Fullkorn alt. vanligt vetemjöl

Fyllning:
smält smör
socker
kanel
cocos
vaniljsocker smält smör

Garnering:
1 ägg 
Pärlsocker

UGN: på 225 grader i cirka 10-12 minuter

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken, väm till finger värme, 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen. Blanda i socker, salt och kardemumma om man vill ha det. Ha i mjölet, lite i taget. Knåda för hand i ca 10 minuter eller i maskin tills degen känns smidig och inte längre fastnar på bakbordet.

Jäs under duk i ca 40 min.



Kärleksmums/mockarutor/snoddas


Ingredienser:

ca 30 bitar
150g margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Glasyr:
75g margarin
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl florsocker

Garnering:
Kokosflingor

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält margarinet och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och margarinet.
3. Häll smeten i en långpanna (30 X 40) klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna.
5. Glasyren: Smält margarinet och tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
6. Bred ut glasyren över kakan och strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar.




Butterkaka i långpanna


Ingredienser, deg:
50 g jäst
2 dl fingervarm mjölk
200 g rumsvarmt smör/margarin
2 ägg
1½ dl strösocker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Värm mjölken till ca 37 grader (fingervarm) och häll det över jästen och rör om tills jästen har smält. Tillsätt det rumsvarma smöret och resten av ingredienserna. Använd degkrokar och kör i ca 5 minuter tills degen har blivit slät. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Vispa ihop en vaniljkräm av 
5 dl mjölk och vaniljsåspulver
Låt stå i kylskåp tills degen har jäst klart.

Dela av 1/3 av degen och kavla ut till en långpannas storlek. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna. 
Bred över vaniljkrämen på degplattan.

Smörfyllning:
Blanda 200 g smör/margarin 
2½ dl socker
1-2 msk kanel
till en smet.

Kavla ut resten av degen och smöra ut smörsmeten över degen och rulla ihop till en lång rulle.
Dela rullen i 24 bullbitar och lågg dom över vanilkrämen. Låt jäsa utan duk i ca 30 minuter.
Pensla på med vispat ägg och strö över med PÄRLSOCKER
Grädda i ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader.







Silviakaka i långpanna


Recept till en långpanna 

3 dl strösocker 
3 st ägg 
3 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1½ dl vatten 

Vispa ägg och socker poröst och blanda i vetemjöl, bakpulver och vatten till en smet. 
Grädda kakan i 174 grader i ca 25 min tills kakan släppt efter kanten och fått färg.  
Låt kaka svalna. 

Glasyr/krämen 
150g smör/margarin 
2 st äggulor 
1½ dl socker 
ev. lite vaniljsocker 
kokos 

Koka ihop Krämen. Bred ut över den kalla kakan och strö över Kokos. 


Sockerkringlor


Ingredienser:

200 gram smält smör  
50 gram jäst (1 paket)  
5 dl mjölk  
½ tsk salt  
1 dl socker  
2 tsk mald kardemumma  
Ca 12 dl mjöl 

Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till ca 37 grader Smula ner jäst i en bunke och häll i degvätskan och rör om tills jästen har smält. Häll i resten av ingredienserna och vispa med degkrokar tills degen blivit slät. Jäs i ca 30 minuter Dela degen i 2 delar och kavla ut... se enligt bilderna ;) 

Kavla ut degen och pensla på smält smör, kanel och socker Vik från den ena kortändan mot mitten.


Vik andra kortändan över till andra sidan.


Kavla igen till lagom tjock och avlång deg.


Skär sedan i ca 1-1,5 cm remsor.

Snurra remsan försiktigt.  

Forma till en kringla.  

Grädda 175 grader i 10-12 minuter (varmluftsugn)  

Smält lite smör och pensla på Kringlan och doppa i Strösocker. NJUT! :) 
TIPS: När kringlorna har kallnat lägg dom i frysen utan penslad smör och socker. Ta fram då det är dax att njuta till en kopp kaffe ;) Tina kringlorna och pensla på smör och doppa i sockret. 




Semlor/fettisdagsbulle/het vägg



Jag har gjort om receptet lite, så att jag får bullarna som jag vill ha dom 

Ingredienser  

50 g jäst
175 g smält margarin  
5 dl uppvärmd mjölk 37 grader  
1½ dl kolsyrat vatten  
2 dl strösocker  
2 tsk malen kardemumma  
1 tsk krossade kardemummakärnor  
1 tsk salt 
1½ tsk hjortronsalt  
ca 8-9 dl vetemjöl (Degen ska lossna fint i degbunkekanten) 

Blanda ihop ingredienserna och låt jäsa ca 30 minuter  
Dela degen sedan i ca 24 bitar och rulla bitarna till "bollar" 
Lägg 8-9 bullar per plåt och jäs under duk 30 minuter  
Grädda i 200 grader varmluftsugn ca 10 minuter.Serveras med mandelmassa och grädde.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar