Godis

Knäckklubbor


Ingredienser:

2 dl Socker
2 dl Grädde
2 dl Sirap
1 tsk Vaniljsocker

Gör såhär:
Kokas kraftigt i ca 15 minuter. 
Gör kulprovet. Klart om det kan formas till en seg kula.
Använd bullformar som man sticker in avklippta trä grillpinnar i kanten längst ner på formen.
Häll knäcken i formarna så att man täcker pinnen. Man kan behöva trycka ner pinnen något i smeten, så att pinnen ligger i knäcken.
Låt stelna och ta bort bullformarna. Fastnar formen i knäcken kan man blöta försiktigt på bullformens bottensida.

Smält 200 gram Mörk Blockchoklad och doppa klubborna i den. Doppa dom sedan i valfritt strössel.
Klart! :)


Ballerina Pops


Ingredienser:

1 paket Ballerina Kladdkaka
50g Filadelfiaost
Mixas i en matberedare till en deg.
Rulla sedan ca 20-24 st bollar.
Ställ dom i frysen en stund så att de kallnar.
Under tiden smält ca 200g blockchoklad av valfri sort.
Man kan om man vill smälta vit choklad och blanda karamellfärg till önskad kulör.
Ta fram bollarna och stick in en tredjedel av en grillpinne i varje boll.
Om chokladen är lite tjock kan man ta en tesked som verktyg för att få på chokladen runt bollen.
Garnera med valfritt strössel.
Låt stå kallt.
Ät och njut!







Brända mandlar

När man är Godissugen och vet att det finns Mandel i skafferiet. Då är det inte så svårt att göra något åt saken. 
Fram med Mandelpåsen och sockerburken. Sen är det bara att tuta och köra. :)


Ingredienser:


250 g mandel 
250 g socker 
0.75 dl vatten 

Lägg mandlarna, sockret och vatten i en tjockbottnad kastrull eller en stekpanna. 
Koka ihop på hög värme tills vattnet och sockret har börjat bubbla/koka. 


Röres ofta tex med en trägaffel. 
Sänk sedan värmen och låt det fortsätta koka tills sockret har urkristalliserats. 
Höj nån/några grader och låt sedan sockret smälta igen. Men bara tills det klumapr sig på mandeln igen. 
Rör hela tiden. 


Häll sedan ut mandeln över smörgåspappe eller bakplåtspapper med trägaffeln. Sära på mandlarna. 
Låt kallna, så stelnar sockret runt mandeln. 


Sen är det klart för att ätas! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar